RAMBUT GUGUR

August 03, 2019

RAMBUT GUGUR

Rambut sering gugur, dah macam-macam produk guna tapi tidak berhasil menghalang rambut daripada gugur. Sebelum mencuba mana-mana produk atau rawatan, anda perlu mengetahui faktor penyebab rambut gugur.

Kenali faktor-faktor keguguran rambut

1. Hormon – tahap androgen yang tidak normal sama ada di kalangan lelaki atau wanita.

2. Genetik samadadari ibu atau bapa

2. Stress, sakit dan melahirkan anak – boleh menyebabkan keguguran rambut sementara atau kekal.

3. Ubat-ubatan – contohnya, rawatan kanser, tekanan darah tinggi, dan pil perancang kehamilan yang boleh menyebabkan rambut gugur sementara atau kekal.

4. Terbakar, kecederaan – Rambut akan kembali tumbuh selepas kecederaan pulih kecuali jika kawasan yang cedera menghasilkan parut.

5. Penyakit autoimun – Ia menyebabkan masalah alopecia areata.

6. Kosmetik – Rawatan kerintingkan atau meluruskan dan mewarnakan rambut boleh menipiskan rambut akibat rambut menjadi lemah dan rapuh. Rambut biasanya boleh tumbuh semula kecuali ada kerosakan teruk terutama pada kulit kepala.

7. Keadaan perubatan – masalah pemakanan, anemia, diabetes, lupus, dan tiroid adalah sebahagian penyakit yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Keguguran rmabut berlaku kerada adanya kesan sampingan daripada ubat-ubatan yang diambil pesakit. Biasanya, masalah ini akan hilang setelah penyakit-penyakit itu sembuh kecuali bagi sesetengah penyakit.

8. Diet – diet yang menumpukan kepada protein yang rendah serta kalori yang rendah akan menyebabkan keguguran rambut.

Bagi mereka yang mengalami keguguran rambut yang tidak normal atau teruk, pastinya ini membimbangkan. Oleh itu, anda amat digalakkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor bagi mengenalpasti punca atau masalah sebenar yang dihadapi.

Related Articles

Fat Transfers Replace Fillers

Fat Transfers Replace Fillers @ GLOJAS!   There’s much conventional view derived from years of practise where having fillers done simply mean Botox or Juvederm Injections around the face and neck region. Today, many Plastic Surgeons opt for more natural solutions...

read more

Face Lift

Non-Invasive Face Lift @ GLOJAS! The Fractional C02 Laser is a Non Invasive Face Lift, resurfacing removes layers of skin tissue in a fractionated method. Columns of the skin gets removed during the procedure, leaving the skin surrounding each column intact to aid in...

read more

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *